Vad är en alpacka?
Alpackan är ett sydamerikanskt kameldjur, släkt med laman och på håll även med kamel och dromedar. Läs vår snabbfakta om alpackor!
Hur stor är en alpacka?
En fullvuxen alpacka är normalt ungefär en meter i mankhöjd och väger mellan 60 och 80 kilo. Ett alpackaföl väger mellan 5-10 kilo när det föds, och en alpacka börjar bli fysiskt vuxen i tvåårsåldern.
Hingstfölet på bilden är ungefär 10 timmar gammalt.
Vad har man alpackor till?
Sällskap, bete, ull och avel i valfri ordning och omfattning. Många har några valackar som sällskapsdjur, andra har dem som ett alternativ till får då de betar markerna mer skonsamt. För de avelsintresserade anordnar Svenska Alpackaföreningen utställningar, och inte minst har alpackan en exceptionellt fin fiber som blir allt mer eftertraktad på marknaden.
Alpackor är tama, sociala, nyfikna, lättlärda och grimtränas rutinmässigt, och det finns till och med de som klickertränar sina djur.
Vilka raser finns det?
Det finns två raser: Huacaya och Suri. Huacaya är vanligast, och känns igen på deras tjocka, fluffiga ull. Surins ull formar sig istället som långa, korkskruvsformade lockar som hänger utmed hela kroppen.
Hur klipps alpackor?
Med klippmaskin, oftast med alpackan liggande på ett bord. Man leder fram alpackan, och två personer hjälps därefter åt att lyfta upp och lägga ner djuret på bordet. Fram- och bakfötterna hålls fast eller fixeras, vilket kan se lite otäckt ut men är säkrast för både djuret och övriga inblandade och borgar för en snabb och problemfri klippning.
Under tiden som den ena personen klipper alpackan går den andra runt och kontrollerar klor och tänder samt samlar upp ullfibern. Om alpackan blir nervös, vilket oerfarna alpackor ofta blir, brukar en tredje person som håller alpackan sällskap vid huvudet ha en lugnande effekt.
Det hela tar 10-15 minuter, och om det är vackert väder brukar man få se alpackorna rulla, skutta och ligga långa stunder och njuta av solen efteråt.
Alpackor klipps alltid på våren, eftersom den tjocka ullen skulle göra sommaren outhärdlig för dem. Surialpackor kan klippas varannat år eftersom deras ull inte isolerar lika väl som huacayans.
Hur många alpackor finns det i Sverige?
Ingen vet exakt, men i skrivande stund (våren 2013) är en kvalificerad gissning 1500 – 2000 djur (baserat på enkätsvar i Svenska Alpackaföreningen). De första alpackorna importerades till Sverige i mitten av 90-talet, och de senaste åren har intresset för dem tilltagit kraftigt.
Kan man ha alpackor till att vakta får?
Nej, inte mot våra svenska rovdjur. Alpackor kan möjligen försvara sig mot räv, men när det handlar om varg och lo är alpackor lika mycket bytesdjur som får. Vargangrepp mot alpackor är visserligen ovanliga i Sverige, men i april 2013 inträffade den andra kända attacken vilket blev ett hårt slag såväl känslomässigt som ekonomiskt för den drabbade ägaren.
Inte heller tvekar en hund med jaktintresse att ge sig på en alpacka. Visserligen finns det många hundar som lever i bästa samförstånd med alpackor, men i normalfallet ska man vara försiktig med att ha hundar och alpackor tillsammans.
Är alpackor rymningsbenägna?
Nej, alpackor betraktar sina hagar som deras revir och normalt räcker det med vanligt fårstängsel eller ett fåtal eltrådar för att hålla dem inhägnade. Däremot är det viktigt att man har ett bra stängsel för att skydda sina alpackor mot yttre hot – se ovan.
Spottar de?
Alla alpackor kan spotta, men det är ett beteende som används för att markera rang inom flocken eller när alpackan känner sig hotad. På samma sätt som människor kan bli rivna av katter eller bitna av hundar så förekommer det att alpackor spottar på människor, men alpackor är tamdjur och är normalt varken rädda för eller fientliga mot människor. Att de spottar på människor är mycket sällsynt och sker inte oprovocerat.
Går de ute året om?
Ja, men de behöver ha tillgång till väderskydd. Alpackans ull är lätt, luftig och innehåller inget lanolin, vilket lämpar sig mycket väl för Andernas kalla vintrar men mindre väl för snålblåst och duggregn.
Kan man rida på dem?
Nej. Alpackan är, till skillnad mot dess större släkting Laman, inget packdjur.
Kan man valla dem med hund?
Nej, alpackor är kameldjur och har väldigt lite beteendemässigt gemensamt med får. De kommer antingen fly eller försvara sig i en sådan situation, och det mest sannolika utfallet är att antingen hund eller alpacka blir skadad. I föreningen har vi tyvärr erfarenhet av att dräktiga ston har kastat sina föl efter att ha jagats av hundar, så denna typ av stressituationer ska absolut undvikas.
Det finns heller ingen anledning att försöka valla alpackor. De är lättlärda och fås enklast att gå dit man önskar genom att man ställer sig några meter bakom dem och föser dem framför sig i lugn gångtakt genom att markera med armarna i luften. Att springa efter alpackor är lönlöst, du tröttnar garanterat före dem…
Äter man dem?
Det förekommer med all säkerhet i delar av världen, men det finns varken efterfrågan eller ekonomi i att ha alpackor som köttdjur. Alpackans främsta ekonomiska tillgång är dess högkvalitativa ull.
Kan man ha alpackor ensamma eller med andra djurarter?
Alpackor är sociala flockdjur och behöver flockmedlemmar av den egna arten. Det finns egentligen inget som säger att man inte kan ha en alpackaflock tillsammans med andra djurarter, men man behöver ha parasit- och olycksriskerna i åtanke.
Alpackor har, till skillnad mot många andra arter, gemensamma ”toaletter” där de inte betar. De har därför i normalfallet relativt lågt parasittryck. Blandar man dem med t.ex. får som tenderar att ha ett högre parasittryck och sprider sin avföring över betet så kan det leda till stora problem med inälvsparasiter hos alpackorna.
En vuxen alpacka väger mellan 60-80 kilo. Om den får en spark av en häst som väger 500 kilo löper den förstås stor risk att skadas allvarligt.
Eftersom nackdelarna överväger fördelarna med att blanda alpackor med andra djurarter är vår rekommendation att man har dem i en separat hage – sedan är det förstås upp till dig som djurägare att avgöra vad som funkar!
Får alpackor lamm?
Får får lamm, alpackor får crior! Hannen heter macho och honan heter hembra, men i dagligt tal används oftast hästterminologi; sto, hingst, valack och föl.
Hur länge är de dräktiga?
Dräktigheten varar normalt 11 – 12 månader.
Hur många föl får de i taget?
Ett. Tvillingfödslar förekommer, men Svenska Alpackaföreningen känner inte till något fall av tvillingfödsel där båda fölen överlevt.
Hur gamla blir de?
Ca 20 år.
Vad kostar en alpacka?
Priset varierar kraftigt beroende på kön, ullkvalitet, avelsduglighet och ålder. Billigast är valackar som främst används för bete och sällskap. I Sverige kan man hitta valackar för ca 10’000:-, och köper man flera på en gång – vilket man är tvungen göra om man inte har alpackor sedan tidigare, eftersom alpackor inte klarar sig utan sällskap av artfränder – så kan man ibland komma ned ännu en bit i pris.
Avelsdjur är betydligt dyrare, och kan kosta allt från ca 40-50’000:- till flera hundra tusen kronor.
Vad kostar alpackafiber?
Graden av förädling påverkar förstås priset i stor utsträckning. Alpackafibermarknaden i Sverige är dessutom konkurrensutsatt och principen om tillgång och efterfrågan gäller, varför den frågan inte går att ge något bestämt svar på. Däremot kan man förstås räkna på vad man som fiberproducent behöver ta betalt för att det ska bli någon ekonomi i att producera alpackafiber i Sverige, och då hamnar priserna ungefär som följer:
- Råull: ca 50 kr/hg
- Kardad ull: ca 100 kr/hg
- Garn: ca 300 kr/hg
Fiberkvalitén kan variera kraftigt från djur till djur, och därmed även priserna på fibern. Garn av baby alpaca (fölens första klippning när de är ca ett år gamla) är t.ex. mer exklusiv och dyrare än garn av fiber från vuxna djur av genomsnittlig kvalitet.